zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Все повече деца ще са с тегло далеч над нормата



Все повече деца ще са с тегло далеч над нормата

Смъртността от заболявания, свързани със затлъстяването, е съизмерима с тази от рак.

8 декември 2007, actualno.com
още новини от actualno.com


Броят на затлъстелите деца рязко ще се увеличи през следващите години, сочат резултати от съвместно американско-датско изследване, цитирани от Ройтерс и публикувани в списание New England Journal of Medicine.

"Ако не вземем мерки, с всяко поредно поколение децата ще стават по-дебели и по-болнави от родителите си", казва Дейвид Лъдуиг от Детската болница в Бостън.

В датското изследване са проследени повече от една четвърт от милион ученици в Копенхаген от 1930 до 1976 г. Резултатите показват, че децата с наднормено тегло, особено момчетата, имат повече проблеми със сърцето.

Колкото по-тежки са децата, особено когато влязат в юношеска възраст, толкова по-голям е рискът за здравето им. Например за 13-годишно момче, чието тегло е 11,2 кг. над средното, има 33% по-висок риск (в сравнение с връстник с нормално телесно тегло) да получи сърдечен инфаркт или коронарна болест до 60-годишна възраст.

Резултатът подсказва, че за повече деца от когато и да било преди има опасност да развият коронарна болест като възрастни, казва Дженифър Бейкър от Центъра за здраве и общество в Копенхаген.

Американското изследване доказва, че броят на затлъстелите момчета, който сега е 25%, ще се увеличи до 30-37% до 2020 г., когато те станат на 35 години.

За момичетата, от които сега 32% са затлъстели, се очаква процентът да се повиши до 34-44%, прогнозира екипът, воден от Кирстен Бибинс-Доминго от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Тази тенденция ще доведе до повече случаи на сърдечни заболявания, диабет и хипертония в по-млада възраст. До 2035 г. преобладаването на сърдечните заболявания ще се повиши с 5-16%, прогнозират учените.

Д-р Лъдуиг казва, че наднорменото тегло и затлъстяването при децата може да намалят продължителността на живота в САЩ с 2 до 5 години до средата на 21 в. Такъв е ефектът на всички ракови заболявания, взети заедно, подчертава лекарят. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    деца    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.